Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Φτιάξτε τους δικούς σας κύβους ιστορίας






Ως συνέχεια του προηγούμενου άρθρου εδώ θα βρείτε 5 τρόπους για φτιάξετε τα δικά σας ζάρια ιστορίας, αλλά και μια έκπληξη για το τέλος!



Μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας Story Cubes ως εξής:

1. Με απλούς ξύλινους κύβους χειροτεχνίας του 1,4 εκ. : Μπορούμε να κολλήσουμε  μικρά αυτοκολλητάκια του εμπορίου, με αντικείμενα, με τοποθεσίες, με πρόσωπα, με ζώα. Σαφώς και μπορούμε να ζωγραφίσουμε κι επάνω τους! Όταν, όμως,  επιχείρησα στο παρελθόν να κάνω μερικά σκίτσα πάνω στο ξύλο, τότε αυτό απορροφούσε το μελάνι και το σκίτσο μου χαλούσε...(Το δοκίμασα και σε λουστραρισμένο ξύλο, αλλά δε μου άρεσε το αποτέλεσμα ιδιαίτερα...). Θα ξαναδοκιμάσω να βάψω το ξύλο με ακρυλικό χρώμα και  πάνω σε αυτό να σχεδιάσω με μαύρο πενάκι.Πιθανόν να υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια τεχνική (πυρογραφία ίσως;;;) για τους πιο ψαγμένους. Έτσι, ως πιο ευκολο και γρήγορο προτείνω τα αυτοκόλλητα,άλλωστε έχουν και πιο χρωματιστό αποτέλεσμα!




2. Με χάρτινα αναπτύγματα κύβου: Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να τα φτιάξουμε στο μέγεθος που θέλουμε, αλλά δυστυχώς δεν είναι καθόλου ανθεκτικά!Κυκλοφορούν πολλά εκτυπώσιμα σε εκπαιδευτικές σελίδες και στο pinterest, ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε και τα δικά σας (δείτε στο Νο.4).







3. Από τις εικονογραφήσεις  των παιδικών βιβλίων: 
Η ιδέα είναι από εδώ και φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Κι αν... το επιχειρούσαμε με περισσότερα από ένα βιβλία και μπερδεύαμε σκόπιμα τα στοιχεία από το ένα βιβλίο με στοιχεία από άλλα βιβλία;;;  Θέλει βέβαια σκανάρισμα ή έγχρωμες φωτοτυπίες του βιβλίου σε σμίκρυνση και αρκετό χρόνο για προετοιμασία! Είναι, όμως, μια πολλά υποσχόμενη ιδέα!






4. Συλλέγοντας και εκτυπώνοντας τις επιθυμητές εικόνες: Μπορείτε να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση τα clip art  της επιλογής σας και να τα τοποθετήσετε μέσα στα τετραγωνάκια του ppt που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εδώ ( είναι για κύβους με πλευρά 1,4 εκ) . Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε χάρτινους κύβους βεβαίως! Υπάρχει αντίστοιχο πατρόν στο ίδιο ppt. Κι αν βάζαμε εικόνε με χαρακτήρες απο το Bitmoji App;







5. Γράφοντας μόνο λέξεις: Μπορείτε εκτός από εικόνες να γράψετε επάνω τις λέξεις που θέλετε για τη δημιουργία της ιστορίας. Η εικόνα βέβαια κερδίζει περισσότερο!




Επίσης, κάντε πιο ευχάριστη την αξιολόγηση του γραπτού λόγου τους χρησιμοποιώντας τα διασκεδαστικά σημειώματα που θα βρείτε εδώ.


Το ωραιότερο,όμως, σας το κράτησα για το τέλος!Υπάρχουν και σε apps , έτσι:

1. Μπορείτε να τα έχετε πάντα μαζί σας (τέλειο για γονείς!) 
2. Υπάρχουν διαφορικά apps με διαφορετικές εικόνες και έτσι βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία εικονιδίων. 
3. Κάποια σου δίνουν δυνατότητα να προσθαφαιρέσεις ζάρια για να αυξήσεις ή να μειώσεις τον βαθμό δυσκολίας.
4. Μπορείτε να χωρίσετε ομάδες και να το δουλέψετε με tablet μέσα στην τάξη.

Ενδεικτικά, βρήκα αυτά (πατήστε πάνω στην εικόνα και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει ). Το πρώτο και το πέμπτο της εικόνας είναι πολύ καλές επιλογές!






Εσείς τι ιστορία θα φτιάξετε σήμερα ;;;; 

Θα τα πούμε σύντομα εδώ γύρω!

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου 2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να είναι αποσπασματική και να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου