Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Οδηγός κάθετων διαιρέσεων (φυσικοί/δεκαδικοί)


Ωχ , κυρία, οι Δ Ι Α Ι Ρ Ε Σ Ε Ι Σ...! 

    Από το τέλος της Γ΄ τάξης και μετά αρχίζει αυτός ο μεγάλος πονοκέφαλος των διαιρέσεων. Από τις οριζόντιες στις κάθετες και από τη μία περίπτωση κάθετης, στην άλλη περίπτωση, και μετά στις κάθετες με δεκαδικούς... Και όσο μεγαλώνει η τάξη, τόσο μεγαλώνει και το μπέρδεμα στο κεφαλάκι τους. Αυτό που τους μπερδεύει και τους τρομάζει, συνήθως, δεν είναι η διαδικασία της διαίρεσης,  αλλά οι πολλές περιπτώσεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε μία από αυτές.


   Αλλά για όλα υπάρχει μια πρόταση που αξίζει τον κόπο!Ένα βιβλιαράκι με κάθε  περίπτωση κάθετης διαίρεσης φυσικών  ή /και δεκαδικών αριθμών. Οι 6 σελίδες του έχουν κλιμακωτή δυσκολία. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην αρχή τις πρώτες σελίδες και σταδιακά να προσθέτετε τις υπόλοιπες, ανάλογα με  την τάξη και το σημείο της διδακτικής σας ύλης. Προτείνεται για Ε΄και Στ΄ τάξη.  

Πιο αναλυτικά περιέχονται:
Εξώφυλλο: οι όροι της κάθετης διαίρεσης. 
1η σελίδα: διαίρεση φυσικού με φυσικό αριθμό και πηλίκο φυσικό. 
2η σελίδα: διαίρεση φυσικού με φυσικό αριθμό και πηλίκο δεκαδικό. 
3η σελίδα: διαίρεση δεκαδικού με φυσικό αριθμό και πηλίκο δεκαδικό.
4η σελίδα: διαίρεση φυσικού με δεκαδικό αριθμό και πηλίκο δεκαδικό.
5η σελίδα: διαίρεση δεκαδικού με δεκαδικό αριθμό και πηλίκο δεκαδικό.

Υπάρχει σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη εκδοχή:

   Αυτός ο βοηθητικός οδηγός, δίνει στους μαθητές την αυτοπεποίθηση ότι "Μπορεί να μη θυμάμαι τον τρόπο, αλλά ξέρω που θα τον βρω!" και έτσι σταδιακά τολμούν και εξοικειώνονται περισσότερο με την επίλυση των κάθετων διαιρέσεων. Ιδανικό, επίσης, ως σημείο αναφοράς για επαναλήψεις και ξεσκόνισμα μετά από λίγο καιρό!

 Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας πάνω στην εικόνα:




Εάν δεν ξέρετε πώς να κάνετε δωρεάν λογαριασμό και να κατεβάζετε υλικό από τη σελίδα Teachers Pay Teachers μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ. 






Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου