Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Αξιολόγηση Γραπτού Λόγου με...σημειώματα



        Αυτή η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου όταν άκουσα πέρυσι τα λόγια μιας μικρής  μαθήτριας να λέει: "Κυρία, χάλια τα πήγα στην έκθεση...μου έχετε γράψει πολλά λόγια από κάτω!".  Στην πραγματικότητα τα σχόλια ήταν κάπου στη μέση. Είχα προσπαθήσει να γράψω σε 4 σειρές κάποια "καλά" πράγματα που είδα στο γραπτό της αλλά και 1-2 λάθη της, ώστε να  προσπαθήσει τα διορθώσει στο μέλλον. Η μικρή δεσποινίδα όμως έκανε ότι κάνουν τα περισσότερα παιδιά (για να
μην πω μεγάλοι...!): έμεινε στην εικόνα που έβλεπε. Χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία στα γραπτά σχόλιά μου, στεναχωρήθηκε στην ιδέα ότι δεν είδε μια συνηθισμένη βαθμολογία (π.χ. Άριστα, Μπράβο, Α, Β κτλ) και δεν έκατσε να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα που ήθελα να της περάσω. 
Έτσι, σκαρφίστηκα έναν τρόπο ώστε να γίνει η αξιολόγηση της έκθεσης λίγο πιο ελκυστική και ευχάριστη για τα παιδιά. Έφτιαξα 3 εκδοχές μιας φόρμας για σχόλια  και τη χώρισα σε τμήματα:
-πώς τα πήγα; (γενική εικόνα)
-λάθη που έκανα
-πώς να τα διορθώσω;
-επόμενος μου στόχος
Ο διαχωρισμός αυτός σε πλαίσια έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να ξεχωρίσουν ευκολότερα τα σχόλια της αξιολόγησης και να μην απογοητευτούν βλέποντάς τα.
   Το πιο ευχάριστο, όμως, είναι ότι  χρησιμοποίησα εικονίδια emoji τα οποία είχαν  συγκεκριμένη σημασία. Σε κάθε διόρθωση χρωμάτιζα 1, 2 ή 3 ανάλογα με αυτά που ήθελα να "πω". Λίγες μέρες αργότερα αποφάσισα να φτιάξω μια αφίσα-υπόμνημα, ώστε να αντιστοιχίζουν τη σημασία του κάθε εικονιδίου και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.
    Αυτά όλα τα έφτιαξα φέτος σε ένα αρχειάκι που το μοιράζομαι μαζί σας στο κατάστημα μου στο Teachers Pay Teachers. Σε αυτό θα βρείτε ασπρόμαυρη και έγχρωμη εκδοχή, καθώς, επίσης, και ειδικές σελίδες για να τα εκτυπώσετε σε χαρτάκια post it (το αρνητικό είναι ότι ξεκολλούν μετά από κάποιο διάστημα, άλλα ίσως χρησιμεύσουν σε ορισμένους από σας). Οι σελίδες που προορίζονται για απλή εκτύπωση μπορούν να τυπωθούν και σε έγχρωμο χαρτί. Τα σημειώματα είναι ευθυγραμμισμένα, ώστε να διευκολυνθείτε στο μηχάνημα κοπής. Προσωπικά θα φτιάξω ένα πακετάκι και θα το κολλώ με κόλλα στικ κάτω από κάθε κείμενο που καλούμαι να αξιολογήσω! Μια άλλη-de lux θα έλεγα😊 -λύση είναι η εκτύπωση σε αυτοκόλλητες κόλλες Α4. Τι λέτε;


Μπορείτε να βρείτε το αρχείο πατώντας εδώ.





Αν δεν ξέρετε πώς να κατεβάσετε αρχεία από το ΤΡΤ διαβάστε εδώ.

Υ.Γ.: Ένα ευχαριστώ στη μικρή δεσποινίδα που με τα λόγια της με ενέπνευσε να...αλλάξω!

Θα τα ξαναπούμε φίλοι μου!





Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου