Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Lapbook Συντακτικού

 

   Με το Lapbook της Γραμματικής να συνεχίζει το διαδικτυακό ταξίδι του εδώ και 3 χρόνια σχεδόν, ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Άλλος ένας φάκελος, αυτή τη φορά με όλα τα βασικά στοιχεία του Συντακτικού του Δημοτικού, είναι έτοιμος και ολοκληρωμένος. Η χαρά του σχεδιασμού και της τελικής αποτύπωσης (για κάνουμε τα δύσκολα εύκολα) είναι το κίνητρο!



    Πριν αναλύσω το περιεχόμενο του εν λόγω αρχείου, θα ήθελα να σημειώσω το εξής: τα Lapbook πρέπει να τα φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά, όχι οι γονείς, όχι οι δάσκαλοι. Η εμπλοκή στη διαδικασία της κατασκευής είναι αυτή που το κάνει διαφορετικό στη μάθηση.Η βοήθεια είναι θεμιτή και στις αρχές απαραίτητη. Όμως, όσο πιο πολύ δουλεύουν,τόσο πιο πολύ εξοικειώνονται με την κατασκευή του.

    Παρακάτω σας παραθέτω τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί (για τη διδασκαλία τους) από την κατασκευή του. Πηγή όλων αυτών είναι διάφορα ξενόγλωσσα άρθρα που αναζήτησα. Συγκέντρωσα, λοιπόν, τα οφέλη αυτά εδώ:

πατήστε πάνω στην εικόνα



      Παρακάτω θα βρείτε τον σύνδεσμο για να αποκτήσετε το συμπιεσμένο αρχείο με όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε το Lapbook Συντακτικού. Περιέχει δύο αρχεία pdf, το αρχείο οδηγιών και το εκτυπώσιμο αρχείο. Στο πρώτο περιλαμβάνονται 21 σελίδες αναλυτικών οδηγιών βήμα προς βήμα με φωτογραφίες, συμβουλές και σκίτσα. Στο δεύτερο θα βρείτε 53 σελίδες με τα εκτυπώσιμα πλαίσια και σύντομες οδηγίες που απευθύνονται στους μικρούς μαθητές. Το Lapbook αυτό είναι ημιδομημένο και περιέχει πλαίσια προς συμπλήρωση. Οι μαθητές/τριες καλούνται με τη βοήθεια  του εκπαιδευτικού (ή όχι) να βρουν παραδείγματα όπου τους ζητείται. Έχει σχεδιαστεί με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Ε΄και της Στ΄ τάξης. Όμως κάποια τμήματά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μικρότερες τάξεις (π.χ.η δομή της απλή πρότασης ή τα σημεία στίξης).


Στο σύνολο του το Lapbook χωρίζεται σε 4 υποενότητες, τις οποίες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στο διαδραστικό τετράδιο των παιδιών:

📌Στα είδη των προτάσεων. 
📌Στη δομή της πρότασης. 
📌Στις δευτερεύουσες προτάσεις. 
📌Στα σημεία στίξης.


Παρακολουθήστε το βίντεο πατώντας πάνω στο ενσωματωμένο αρχείο:





Η διάταξη του βίντεο είναι απλά μια πρόταση, μπορείτε να το προσαρμόσετε στον εκάστοτε φάκελο ή αναδιπλουμενο χαρτόνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάθε ενότητα ξεχωριστά, είτε για το διαδραστικό σας τετράδιο, είτε για ένα Lapbook δικής σας διάταξης. Αν θέλετε να είναι οικονομικό το εκτυπώνετε σε λευκές κόλλες Α4 και το χρωματίζουν τα παιδιά. Διαφορετικά χρησιμοποιήστε έγχρωμες κόλλες Α4 για πιο ελκυστικό αποτέλεσμα. Για μεγαλύτερη αντοχή εκτυπώστε το σε χαρτονάκια Α4 (έτσι είναι στο βίντεο).

Εδώ διατίθεται ολοκληρωμένο το αρχείο του Lapbook του Συντακτικού με το εκτυπώσιμο πακέτο και τις αναλυτικές οδηγίες (πατήστε πάνω στην εικόνα):


     Στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε ένα δωρεάν δείγμα στο 
View Preview ----> Download Preview

Να θυμίσω ότι για κάθε σχόλιο ανατροφοδότησης που αφήνετε σε ένα αγορασμένο προϊόν στο TPT  μαζεύετε εκπτωτικούς πόντους τους οποίους μπορείτε να εξαργυρώσετε στις μελλοντικές σας αγορές. 

Εύχομαι να είναι κι αυτό ένα πολύτιμο εργαλείο στις διδασκαλίες σας. Εμένα, μαζί με το Lapbook Γραμματικής και τη Γραμματική αναγνώριση βάσει σχεδίου (σκοπεύω να ανανεώσω το αρχείο και με τα άκλιτα), με έχει γλιτώσει από φωτοτυπίες θεωρίας  που άλλοτε ξεχνιούνται, χάνονται ή μπαίνουν στο ντοσιέ και δεν ξαναβγαίνουν ποτέ...



💗
Μην παραβλέπετε τα πνευματικά δικαιώματα του αρχείου!
💗
Σεβαστείτε τη δουλειά μου, για να έχω την όρεξη να δημιουργήσω και να ανεβάσω κι άλλα!
💗
Αντίο...μέχρι την επόμενη φορά!






Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.

2 σχόλια:

  1. Τέλεια δουλειά!!!Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Πώς μπορούμε να το κατεβάσουμε; Προσπαθώ να το αγοράσω από το tpt, αλλά δε με αφήνει. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή