Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ταινία της εβδομάδας#1: Mind Games

  Σήμερα θα εγκαινιάσω μια καινούρια στήλη του blog: 

την ταινία της εβδομάδας! 

Πολλά animation που κυκλοφορούν στο You tube έχουν ιδιαίτερο διδακτικό ή ψυχαγωγικό ενδιαφέρον και έχοντας ήδη μια λίστα στα σπάργανα φιλοδοξώ να σας δίνω μία πρόταση κάθε Πέμπτη! Ήδη υπάρχουν πολλές σελίδες αντίστοιχου περιεχομένου, αλλά οι ταινίες είναι πάρα πολλές  και χρήσιμες! Με την παιδαγωγική  αξιοποίησης τους μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα εργαλεία!

 Οι ταινίες μικρού μήκους είναι ένας τύπος ταινιών που παρουσιάζουν ένα θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και γι αυτό το λόγο είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική ροή. Οι μαθητές/ριες μπορούν να κατανοήσουν το γενικότερο νόημα της ταινίας, ακόμα κι αν μιλούν διαφορετική γλώσσα, καθώς πολλές από αυτές έχουν ελάχιστο ή καθόλου προφορικό λόγο. Οι ταινίες μικρού μήκους είναι γνωστές για τη γρήγορη, αλλά βαθιά, συναισθηματική σύνδεση με το κοινό. Το γέλιο, τα δάκρυα, η δυσαρέσκεια, η ταύτιση, η έκπληξη ή ακόμα και η ικανοποίηση είναι μερικές μόνο αντιδράσεις από τον αντίκτυπο της κάθε ταινίας. Η συναισθηματική τους σύνδεση, όποια κι αν είναι, είναι το κλειδί για να τους κάνει να εμπλακούν και με την καθοδήγηση μας να φτάσουμε στον διδακτικό στόχο που έχουμε ορίσει!

Ταινία Εβδομάδας #1 : Mind Games

Ο λόγος που την επέλεξα είναι το γενικότερο κλίμα της πρώτης εβδομάδας στο σχολείο! Τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους (και οι μεγάλοι επίσης!),  αλλά το μυαλό κάνει παιχνίδια...



Ενδεικτικές δραστηριότητες:

  • Απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις Ποιος; Πού; Πότε; Τι; Γιατί;
  • Εντοπισμός κεντρικής ιδέας ταινίας. Μέσα από τη συζήτηση θα εκπλαγείτε για όσα μπορούν να βρουν τα μικρά μας!
  • Εξωτερική και εσωτερική περιγραφή του  κεντρικού ήρωα (χαρακτηριστικά και συμπεριφορές με έμφαση στα επίθετα φυσικά!)
  • Αναγνώριση και καταγραφή συναισθημάτων του παιδιού στην πορεία της ταινίας (Συζήτηση για τα δικά μας συναισθήματα που αφορούν την επιστροφή στο Σχολειο... )
  • Αναλυτική περιγραφή σχολικού χώρου και παιδικής χαράς (προφορικά αρχικά, γραπτά αν θέλετε να το εξασκήσετε πιο συγκεκριμένα )
  • Εντοπισμος του είδους της ταινίας στην κινηματογραφική τέχνη 
  • Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στο ήρωα και το "μυαλό" του. 
  • Ερωτήσεις επέκτασης ή αλλαγής σεναρίου: π. χ. Πώς θα ήταν η επόμενη μέρα του ήρωα στο σχολείο;;;
  • Ανάγνωση των συντελεστών της ταινίας στην περιγραφή του βίντεο στο You tube και συζήτηση γύρω από όσα χρειάζονται για τη δημιουργία μιας ταινίας. 

Η επεξεργασία της ταινίας μπορεί να έχει κι άλλες επεκτάσεις, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε , τους στόχους σας και το ενδιαφέρον το παιδιών! 

Θα εκπλαγείτε από όσα θα αναδειχθούν για συζήτηση με αφορμή μια ταινία μικρού μήκους!!!

Να είστε εδώ γύρω!!!😉😉😉

Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου