Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Δασκαλίστικες επεκτάσεις στο Chrome



Αν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη και θελετε να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, σας έχω σήμερα μια λίστα εφαρμογών που εγκαθιστώντας τες στον φυλλομετρητή (browser) Chrome θα έχετε άμεση πρόσβαση σε εργασίες που σίγουρα κάνετε συχνά αν είστε εκπαιδευτικοί!

Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτές οι επεκτάσεις είναι μικρά κομμάτια λογισμικού που διευρύνουν τις δυνατότητες του φυλλομετρητή της Google  και μας επιτρέπουν να κάνουμε τις εργασίες μας πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με τις κλασσικές σελίδες τους. Μπορείς να βρεις αμέτρητες επεκτάσεις στο Chrome Web Store. Αν δεν ξέρετε πώς να τις εγκαταστήσετε, συμβουλευτείτε τα βήματα στην εικόνα:



Η λίστα μου με τις χρησιμότερες -κατά τη γνώμη μου- επεκτάσεις ανά κατηγορία:


Για διαχείριση εγγράφων
1. Smallpdf : για μετατροπή, συμπίεση, συγχώνευση, διαίρεση και επεξεργασία αρχείων PDF. Ιδανικό όταν θέλετε να απομονώσετε σελίδες από έγγραφα PDF  για να τα αναθέσετε ως εργασίες.  
2. Office: για  άμεση προβολή και επεξεργασία εγγράφων Office. 
3. Quick Create Plus :για γρήγορη δημιουργία εγγράφων Google.
4. EquatIQ: εισάγει χειρόγραφους μαθηματικούς τύπους σε έγγραφα Google.  
5. Kami: εργαλείο annotating που επιτρέπει τη διόρθωση των εργασιών που αναθέτε. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και τα παιδιά για να γράψουν πάνω σε ένα αρχείο PDF. Το αγαπώ!


Για καλύτερη προσωπική οργάνωση :
6. Google Translate: η γνωστή εφαρμογή μπορεί να μεταφράσει απευθείας μια λέξη που μαρκάρετε! Χρήσιμο!!! 
7. Talk and Comment : ηχητικά μηνύματα στο λεπτό με το πάτημα ενός κουμπιού! 
8. One Tab :αν είστε του...    multi-tasking... από  αυτούς δηλαδή που έχουν πολλές καρτέλες ανοιχτές ταυτόχρονα, υπάρχει ένα εργαλείο που τα βάζει όλα σε τάξη!  
9. 1 clicker time : αντίστροφη μέτρηση (για να θυμηθούμε να σηκωθούμε από τον Η/Υ...για να ολοκληρώσουμε έγκαιρα μια εργασία...για προβολή στον πίνακα...για επιστροφή από το διάλειμμα της τηλεδιάσκεψης και...για άλλες παρόμοιες χρήσεις!) Έχει λειτουργία και πλήρους οθόνης! 
10. Easy timer : ότι μπορεί να κάνει και η εφαρμογή στο κινητό μας, απλά στην οθόνη. 
11. Extensity : το υπέρτατο εργαλείο για αυτούς που είναι εθισμένοι στις επεκτάσεις του Chrome! Επιτρέπει να έχεις ανοιχτές στην εργαλειοθήκη επεκτάσεις και εφαρμογές που χρησιμοποιείς συχνά, χωρίς όμως να χάνεις τις υπόλοιπες. Από τα must have! 


Για άμεση επαφή με εφαρμογές Google:
12.Google Keep: μπορείτε να αποθηκεύσετε εύκολα τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν από μια ιστοσελίδα στο Keep και να τα συγχρονίσετε σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε.  
13. Google Calendar:ελέγχετε εύκολα το Google Calendar και προσθέτετε event από website που επισκέπτεστε. 
14. Classroom Zoom : αν χρησιμοποιείτε Google Classroom  τότε με αυτήν την επέκταση μπορείτε να δείτε στατιστικά για το πόση ώρα έμειναν συνδεδεμένοι στις εργασίες τους και πώς διαχειρίστηκαν τον χρόνο τους σε σχέση με το εκπαιδευτικό υλικό.
15. Shave Claseroom : για να μοιραστείτε άμεσα με την τάξη σας (Google Classroom) υλικό ή μια εργασία.


Για καταγραφή οθόνης,screenshots, επεξεργασία βίντεο:
16. Loom : άμεση καταγραφή οθόνης/ φωνής/ προσώπου, με δυνατότητα κόψε-ράψε για ότι θέλετε να βγάλετε από το βιντεάκι και γρήγορη κοινοποίηση απλά με ενεργό σύνδεσμο.  Δεν έχει περιορισμό χρόνου! 
17. Screencastify :καταγραφή οθόνης/ φωνής/ προσώπου.Αυτήν τη χρονική στιγμή (λόγω Κοραναϊού) είναι δωρεάν για βιντεάκια έως 5΄, χωρίς υδατογράφημα και με δυνατότητες επεξεργασίας και εξαγωγής.
18.Awesome Screenshot: είναι ένα εργαλείο για όλα δικαιώνοντας έτσι την ονομασία του! Καταγράφει στιγμιότυπο  ολόκληρης της οθόνης ή  επιμέρους σημείου της. Δυνατότητα καταγραφής και βίντεο.  Μπορούμε να προσθέσουμε σχόλια, να θολώσουμε κάποια σημεία και να το μοιραστούμε σε συγκεκριμένες πλατφορμες. 
19. Nimbus screenshot:  Καταγράφει σελίδα ή οποιοδήποτε μέρος της οθόνης σας. Επιτρέπει την επεξεργασία και την εγγραφή βίντεο. 
20. Lightshot: εύχρηστο εργαλείο για λήψη και επεξεργασία στιγμιότυπου. 
21.Fireshot: για στιγμιότυπα ολόκληρης σελίδας και μετατροπή σε PDF/GIF/PNG/JPEG...
22. One click full screenshot : άλλο ένα εύχρηστο εργαλείο για καταγραφή ολόκληρων ιστοσελίδων
23. Ed puzzle : επέκταση που εγκαθιστά ένα εικονίδιο στο You Tube  και επιτρέπει επεξεργασία του για χρήση στο μάθημα. 



Εικόνες και Γραφικά:
24. Super free vectors: Πάνω από 5000 + δωρεάν διανύσματα και 100 εκατομμύρια φωτογραφίες σε ένα μέρος.
25. Search by image: επιτρέπει αναζήτηση  παρόμοιων εικόνων. Χρησιμοποιεί μια εικόνα που ορίζετε εσείς κάθε φορά ως πρότυπο.
26. Pixlr Today : κάθε φορά που ανοίγετε μία νέα καρτέλα ανοίγει νέα εικόνα, διαθέτει εύκολο τρόπο εύρεσης και επεξεργασίας εικόνων στον ιστό.
27. Image Downloader: Περιηγηθείτε και κατεβάστε εικόνες σε μια ιστοσελίδα.


Επεξεργασία ιστοσελίδων
28. Mercury Reader: προσαρμόστε τα άρθρα που θέλετε να διαβάσετε στον ιστό ως προς τη γραμματοσειρά, το μέγεθος των γραμμάτων, την ακαταστασία από εικόνες/διαφημίσεις και μετατρέψτε τα σε φιλικά προς εκτύπωση και ανάγνωση. Ιδανικό για να μην αποσπάται η προσοχή... 
29.Print friendly pdf: για εξοικονόμηση χαρτιού και μελανιού μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία που επιθυμείτε, ώστε να βελτιώσετε τις σελίδες προς εκτύπωση. 
30. Webpaint: επιτρέπει τη σχεδίαση σχημάτων/ γραμμών, την προσθήκη κειμένου σε ζωντανές ιστοσελίδες και έχει δυνατότητα λήψης στιγμιότυπου οθόνης. 
31. Padlet: το γνωστό πια σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα εργαλείο μπορεί να γίνει αποθετήριο αγαπημένων ή συχνόχρηστων σελίδων που επισκέπτεστε στο web  με το πάτημα ενός κουμπιού!
32. Pinterest:  για πιο γρήγορο τρόπο αποθήκευσης των ιστοσελίδων που θέλετε να κρατήσετε στο συρτάρι για όταν χρειαστούν! Για pinterestholic σαν κι εμένα απαραίτητο!!!
33.Mind Manager Snap:σάς επιτρέπει να προσθέτετε συνδέσμους, κείμενο και εικόνες στους χάρτες και τα διαγράμματα του MindManager από το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.


Για διασκέδαση:
34. Emoji Keabord: τα γνωστά emojicons με ωραία γραφικά για να τα εισάγετε σε ότι κι αν γράφετε στον φύλλομετρητή. 
35. Bitmoji : αφού φτιάξετε το avatar σας μπορείτε να εισάγετε τον χαρακτήρα σε e-mail , έγγραφα, διορθώσεις εργασιών με ελάχιστα κλικ! 
36. Giphy: αναζήτηση χαριτωμένων κινουμένων εικόνων για επικοινωνία με χιούμορ! 
37. Avatar Creator: δημιουργήστε έναν χαρακτήρα του εαυτού σας ή και των μαθητών σας, επιλέγοντας ανάμεσα στις  διαθέσιμες επιλογές προσαρμογής και δημιουργήστε ένα avatar γελοιογραφίας.


Γενικής χρήσεως:
38. Goo.gl: μικραίνει τη διεύθυνση URL. Υποστηρίζει και δυνατότητα δημιουργίας QR Code.Έτσι δεν θα κάνετε αντιγραφή-επικόλληση μια μεγάλη,ατελείωτη και κάπως άσχημη διεύθυνση στα φυλλάδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
39. Url Shortenerομοίως δημιουργεί σύντομες διευθύνσεις URL. Υποστηρίζει T.ly, Bitly, Rebrandly, TinyUrl, is.gd και πολλές άλλες υπηρεσίες συντόμευσης συνδέσμων.
40. Auto text expander: Δημιουργήστε προσαρμοσμένες συντομεύσεις πληκτρολογίου για να αναπτύξετε και να αντικαταστήσετε κείμενο όσο πληκτρολογείτε!
41.Plagiarism checker: οι χρήστες του Chrome μπορούν να σαρώσουν οποιοδήποτε περιεχόμενο για λογοκλοπή με ένα μόνο κλικ.
42. Grammar and Spell Checker: εντοπίζει πολλά σφάλματα που δεν μπορεί να εντοπίσει ένας απλός ορθογραφικός έλεγχος.Υποστηρίζει περισσότερες από 25 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά!

Ουφ! Πολλά,εεε;;;Μη δοκιμάσετε να τα βάλετε όλα μαζί, οι πολλές προεκτάσεις προκαλούν καθυστερήσεις στην απόδοση του browser.
Διαλέξτε αυτά που χρησιμοποιείτε πραγματικά συχνότερα!Υπάρχουν αμέτρητες ακόμα επεκτάσεις, ψάχνοντας θα βρείτε κι άλλες που θα σας ταιριάξουν! Να θυμάστε να διαβάζετε πάντα τις κριτικές και ειδικά τις αρνητικές! Υπάρχουν και κακοτοπιές εκεί έξω που εκμεταλλεύονται την παραχώρηση δικαιωμάτων που απαιτούνται κατά την εγκατάσταση!

Αυτά από μένα και για αυτήν την εβδομάδα!!!❤
🌈Εσείς έχετε κάποια να μου προτείνετε;;;
Θα χαρώ αν η λίστα μεγαλώσει με δικά σας σχόλια!!! 👍

 

Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.

Γραφικά και γραμματοσειρές από flaticon.com, aka acid.










2 σχόλια:

  1. Πολύ πολύ ενδιαφέρον.
    Νιώθω ότι κάποιος μου άνοιξε τα μάτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το σχόλιο σου, Δέσποινα!Υπάρχουν πολλές ακόμα και πιθανότατα το άρθρο θα επικαιροποιηθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων!

      Διαγραφή