Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Πειράματα με απλά υλικά





   Είναι ευρέως διαδεδομένο,πλέον, τα πειράματα μέσα στην τάξη να γίνονται με απλά καθημερινά υλικά που όλοι μας μπορούμε να βρούμε. Αυτό διευκολύνει την πραγματοποίηση ενός πειράματος, αφενός διότι τα υλικά δεν είναι δυσεύρετα και ακριβά και αφετέρου διότι μυεί το παιδικό μυαλουδάκι στον κόσμο της φυσικής παρατηρώντας και εξερευνώντας  με διαφορετικό τρόπο αντικείμενα που ήδη γνωρίζει.
     Μια σειρά τέτοιων πειραμάτων παρουσιάστηκαν από την καταξιωμένη και έμπειρη Φυσικό, Τίνα Νάτσου, στη διαδικτυακή πύλη γνώσης του mathesis. Ενδιαφέροντα, μικρά και κατανοητά βιντεάκια  μας ελκύουν στον κόσμο της φυσικής και μας δείχνουν τι να χρησιμοποιήσουμε και με ποιον τρόπο, ώστε να ενσωματώσουμε στις διδασκαλίες μας απλά πειράματα με καθημερινά υλικά.

Μπορείτε να δείτε μερικά βίντεο από τα εξ αποστάσεως μαθήματα παρακάτω:





Επιπλέον μπορείτε να βρείτε όλα τα βιντεάκια συγκεντρωμένα στον προσωπικό μου φάκελο στο pinterest :



Πέρα από τα βιντεάκια, αρκετά ενδιαφέροντα είναι και τα πειράματα με απλά υλικά που παρουσιάστηκαν στο 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό  Συνέδριο  Ημαθίας:







  Με όλη αυτή την όμορφη δουλειά, σκέφτηκα να συγκεντρώσω όλα αυτά τα πειράματα και να φτιάξω κάρτες. Μπορούμε να διαλέγουμε μία κάρτα κάθε μέρα ή κάθε φορά που έχουμε χρόνο και να κάνουμε  ένα ολιγόλεπτο πείραμα παρατηρώντας μαζί με τους μαθητές μας  (ή τα παιδιά μας), και έτσι  να τους μυήσουμε  στον κόσμο τον Φυσικών Επιστημών. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον τους είναι αυτό που θα θρέψει αγάπη για την παρατήρηση του κόσμου γύρω τους και τη φυσική! 

   Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το συμπιεσμένο φάκελο. Μέσα σε αυτόν θα βρείτε ένα αρχείο pdf με τους τίτλους και τα υλικά των πειραμάτων. Βίντεο και επεξηγήσεις θα βρείτε στα βίντεο του mathesis  και στο συνοδευτικό φυλλάδιο της εργαστηριακής εισήγησης του 3ου πανελλήνιου εκπαιδευτικού  συνέδριου  Ημαθίας. Επιπλέον, θα βρείτε ένα επεξεργάσιμο αρχείο ppt , ώστε να προσθέσετε τα δικά σας πειράματα. Για να κατεβάσετε το αρχείο πατήστε πάνω στην εικόνα. Αν δεν ξέρετε πώς να κατεβάσετε αρχεία από το Teachers Pay Teachers θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.




Εύχομαι τα παραπάνω να σας φανούν χρήσιμα
και να γίνουμε όλοι - μικροί μεγάλοι- πειραματιστές!


Υ.Γ.: Λάτρεψα την προσφώνηση  "Αγαπητοί φίλοι πειραματιστές...." ! 💓



2 σχόλια: