Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Γνωριμία με το Book Creator

 

Μερικές μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και σας έχω μια πολύ χρήσιμη πρόταση! 

Φέτος είχα την τύχη να γνωρίσω και να χρησιμοποιήσω στην πράξη ένα συνεργατικό εργαλείο που έδωσε τη δυνατότητα σε μένα και τους μαθητές μου να δημιουργήσουμε, να συνεργαστούμε και να δημοσιεύσουμε εργασίες! Το εργαλείο αυτό είναι το Book Creator

Πρόκειται για μια Cloud εφαρμογή στην οποία ο εκπαιδευτικός κάνει λογαριασμό και μπορεί να εμπλέξει με ασφάλεια τους μαθητές τους. Τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν βιβλία.  Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι για να συνδεθούν οι μαθητές: 

1. Λογαριασμό Google

2. Λογαριασμό Microsoft

3. QR code ή προσωπικό σύνδεσμο ανά εγγεγραμμένο μαθητή😍 (ο λογαριασμός εκπαιδευτικού επιτρέπει λίστα με ονόματα μαθητών).

Η εφαρμογή αυτή έχει τη λογική της δημιουργίας e-book είτε για να λειτουργήσουν ως υλικό μελέτης προς τους μαθητές, είτε για να συνδεθούν οι μαθητές και να συνδημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο. 

Πιο συγκεκριμένα οι δυνατότητες που προσφέρονται: 

  • Εισαγωγή πολυμέσων (εικόνων, βίντεο, ήχων)
  • Ηχογράφηση φωνής
  • Λήψη και άμεση εισαγωγή φωτογραφίας/βίντεο
  • Χρήση εργαλείων γραφής (πένα, έξυπνο στυλό κ.α.)
  • Έτοιμα και προσαρμόσιμα σχήματα, βέλη, emoji, αυτοκόλλητα κόμικς
  • Ενσωμάτωση χάρτη, βίντεο, κουίζ, υπερσυνδέσμων, αρχείων pdf
  • Διαφορετικές δυνατότητες διάταξης (οριζόντια/κατακόρυφα/4x4/comic)
  • Έτοιμα πρότυπα για πλαίσια και ψηφιακό χαρτί
  • Οργάνωση των e-books σας σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες


 

 Οι παραπάνω δυνατότητες είναι διαθέσιμες σε συσκευές PC και Tablet, καθώς αφορούν e-learning, αλλά όχι σε smartphone.  

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι λόγοι για να το εντάξετε στη διδασκαλία σας! 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι είναι παράλληλα τόσο απλό και φιλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς και να οδηγήσουν τη μάθησή τους σε πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια. 

✅Υπάρχει μια γενναιόδωρη free έκδοση που επιτρέπει την έκδοση ως 40 βιβλίων, 

✅Υπάρχουν αμέτρητα έτοιμα πρότυπα, τα οποία λειτουργούν ως ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι,  και μπορείτε να τα αντιγράψετε στη βιβλιοθήκη σας και να τα επαναχρησιμοποιήσετε με όποιον τρόπο θέλετε  ολόκληρα βιβλία ή επιλεγμένες σελίδες! 

✅Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα η οποία λειτουργεί υποστηρικτικά και μας βοηθά με online  εκδηλώσεις, με webinars, με ασύγχρονα βίντεο μάθησης. 

👉🏼Facebook Book Creator
👉🏼You Tube Book Creator

📌Μπορείτε να βρείτε οδηγό χρήσης στα ελληνικά από το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α  εδώ


Όπως προλόγισα, το χρησιμοποίησα μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία σε μαθητές/τρίες Ε΄ Δημοτικού. Για εξοικείωση με  την εφαρμογή τα παιδιά παρακολούθησαν στο σπίτι το 10λεπτο βιντεάκι που τους έστειλα και έπειτα στο σχολείο, με τη βοήθεια του φύλλου αναφοράς, πειραματίστηκαν για μία διδακτική ώρα σε ομάδες στο εργαστήρι Πληροφορικής δημιουργώντας και παίζοντας ελεύθερα για να ανακαλύψουν τα εργαλεία του Book Creator! Το χρειαστήκαμε για να δημιουργήσουμε ψηφιακές αφηγήσεις (μπορείτε να τις δείτε εδώ!). Ήταν εκπληκτική εμπειρία και για αυτό αποφάσισα να κάνω και το post αυτό προτρέποντας να το γνωρίζετε, να πειραματιστείτε και να διδάξετε μέσα σε συνεργατικό πλαίσιο τους μικρούς ή μεγάλους μαθητές σας! 

Παραθέτω το βίντεο και το φύλλο αναφοράς σε περίπτωση που φανεί χρήσιμο σε κάποιους!



Φυλλάδιο οδηγιών :






Για να φτιάξετε το δικό σας αντίγραφο και να το προσαρμόσετε ανάλογα :



Αλλά όχι....δεν τελειώνει εδώ αυτό το ποστ! 

Ανάμεσα στα πρότυπα που έχει δημιουργήσει η κοινότητα του Book Creator  είναι και ένα e-book δραστηριοτήτων με περισσότερες από 50 δραστηριότητες γνωριμίας και εξοικείωσης με την εφαρμογή! Μπορείτε να το αντιγράψετε στη βιβλιοθήκη σας, να πειραματιστείτε και να επιλέξετε σελίδες για τους μαθητές σας. Αυτό το e-book  ήταν διαθέσιμο  στα αγγλικά και σε κάποιες άλλες γλώσσες. Έβαλα κι εγώ ένα χεράκι σε αυτήν την κοινότητα και βοήθησα, ώστε να το έχουμε και στα ελληνικά!😄

Μπορείτε να το δείτε στη βιβλιοθήκη του  Book Creator εδώ

ή απευθείας από τη δική μου βιβλιοθήκη εδώ



Για να το αντιγράψετε στη βιβλιοθήκη σας χρησιμoποιήστε το κουμπάκι Remix  και δημιουργήστε ένα ίδιο αντίγραφο για σας.





Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς ακόμη τρόπους πέρα από την ψηφιακή αφήγηση. 
Μια ωραία ιδέα είναι για να δημιουργήσουν οι μαθητές το δικό τους e-portfolio. Το e-porfolio  θα αποτελεί μια συλλογή πολυμεσικών έργων του/της μαθητή/τριας που θα συγκεντρωθούν με τη συναίνεση του και στην ουσία θα αποτελούν τεκμήρια της προόδου του αλλά και θα τον/την βοηθούν να αναπτύξει μεταγνωστικές δεξιότητες αξιολογώντας τις προσπάθειές του και αποφασίζοντας ποιες αξίζει πραγματικά να συλλέξει! Ένας άλλος τρόπος είναι για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους τις πρώτες μέρες στο σχολείο, μα αυτό θα το πούμε την επόμενη φορά, μαζί με μερικά tips  που θα διευκολύνουν τη δική σας δουλειά! 

Το Βook Creator είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί στη δια ζώσης, στη μικτή και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Προάγει τις ψηφιακές δεξιότητες και αναδεικνύει τις συνεργατικές! 

Κι έχουμε μπροστά μας και τα εργαστήρια δεξιοτήτων...Σωστά;;;😎

Τα λέμε σύντομα!🥰



Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου