Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Planner) και One Note



Την προηγούμενη εβδομάδα η ανάρτηση με την Ατζέντα  Εκπαιδευτικού  και το οργανικό ουράνιο τόξο κέντρισε το ενδιαφέρον σας και, όπως σας υποσχέθηκα, έχω φτιάξει ένα βιντεάκι για τον τρόπο που μπορείτε να αξιοποιήσετε το αρχείο μου!
Είτε είστε στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, είτε είστε στην κατηγορία των ανοργάνωτων  αυτή η ανάρτηση θα σας μυήσει στην ψηφιακή οργάνωση! Τους άλλους που είστε κάπου στην μέση, ισορροπημένοι και τα θυμάστε όλα απλά σας ζηλεύουμε! 😂Είναι ωραίος ο παραδοσιακός τρόπος με το χαρτί, τα στυλό, τα αυτοκόλλητα (τον αγαπώ από την εφηβεία μου) , όμως η τεχνολογία μας εξοπλίζει με ένα ακόμα εργαλείο που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά θα μας λύσει τα χέρια! Αξίζει έστω μια προσπάθεια για να το μάθουμε! 😉

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ψηφιακής ατζέντας (digital planner) είναι ότι μπορείς να την έχεις μαζί σου σε όποια συσκευή και αν χρησιμοποιείς H/Y, tablet, smartphone. Μπορείς να την ενημερώσεις μια στιγμή που είσαι αναγκασμένος να περιμένεις κάπου έξω ή να τσεκάρεις γρήγορα πληροφορίες που αλλιώς θα έπρεπε να έχεις πάντα μαζί στο... τεφτέρι σου! Να τα έχεις όλα μαζί συγκεντρώμενα και τακτοποιημένα. Κι αν αυτό το χρειάζεται κάποιος γενικότερα, ένας εκπαιδευτικός με όλες αυτές τις πληροφορίες και τα δεδομένα που καταγραφεί κάθε σχολική χρονιά το έχει ανάγκη σε πολλαπλάσιο βαθμό. Η διαδικασία συμπλήρωσής της είναι ιδιαίτερα δημιουργική και φυσικά η επιλογή αναίρεσης λάθους είναι κάτι που μας έχει συνηθίσει η τεχνολογία!

Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ έναν ψηφιακό οργανωτή στο παρελθόν, πιθανότατα θα τo αισθανθείτε άγνωστο για εσάς, ειδικά στην αρχή. Γίνεται πολύ πιο εύκολο με την εξάσκηση, γι 'αυτό σας προτείνω να το διατηρήσετε τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες.


Η καλύτερη εφαρμογή ψηφιακού προγραμματισμού για εσάς θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα τη χρησιμοποιήσετε και από τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε, αλλά  αφήστε με να σας παρέχω μερικές σύντομες προτάσεις, ανάλογα με τη συσκευή σας.

iPad : Η Apple διαθέτει αυτήν τη στιγμή τις καλύτερες εφαρμογές για ψηφιακό σχεδιασμό. Το Goodnotes είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή ψηφιακού σχεδιασμού.   Η Notability είναι μια άλλη εξαιρετική εφαρμογή και υπάρχουν πολλά άρθρα που διερευνούν τις διαφορές μεταξύ των δύο. Ωστόσο, αυτά και τα δύο είναι διαθέσιμα μόνο σε συσκευές Apple, οπότε αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε  planner σε πολλές συσκευες, προτείνω το Microsoft OneNote .

Tablet Windows : Τα Windows δεν έχουν επί του παρόντος τόσες πολλές εξαιρετικές εφαρμογές ψηφιακού προγραμματισμού, αλλά κι εδώ έρχεται και κολλα το Microsoft OneNote σε tablet Windows και λειτουργεί εξαιρετικά. 

Tablet Android: Το Android διαθέτει το πιο περιορισμένο εύρος εφαρμογών ψηφιακού προγραμματισμού. Το OneNote είναι λογικό, αν και έχει λιγότερη λειτουργικότητα σε σχέση με άλλα tablet. Έχετε επίσης το Xodo , μια δωρεάν εφαρμογή ψηφιακού προγραμματισμού, αλλά είναι λιγότερο φιλική προς τον χρήστη από τις άλλες εφαρμογές που αναφέρονται. Τελευταία ανακάλυψα και το Metamoji Notes το οποίο βασίζεται κι αυτό σε pdf viewer.

Σε όλα τα λειτουργικά συστήματα: Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ψηφιακού σχεδιασμού σε όλες τις συσκευές, το OneNote είναι η καλύτερη εφαρμογή. Είναι δωρεάν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές Apple, Android και Windows. 

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το One Note δείτε πώς έφτιαξα το δικό μου Digital Planner στα μέτρα του Έλληνα εκπαιδευτικού, τα δικά μου δηλαδή.😂😂😂
 

Πάμε να δούμε πώς ;;; (όποιος αντέξει να δει όλο το βιντεάκι είναι πραγματικά φίλος μου! Λέω πολλά, ελπίζω να γίνονται κατανοητά! Μη διστάσετε για απορίες ή διευκρινίσεις!)





Επίσης, ως προέκταση όλων των παραπάνω μπορείτε να δείτε τα παρακάτω tutorials. Είναι στα αγγλικά και από ανθρώπους που φτιάχνουν καλύτερα  βίντεο από  μένα φυσικά!





Θα χαρώ να μου πείτε τη γνώμη σας για όοολα τα παραπάνω, να κοινοποιήσετε την ανάρτηση, αν σας άρεσε, και να μου στείλετε κάποιο στιγμιότυπο από την Ατζέντα Εκπαιδευτικού 2020-2021 για να την μοιραστούμε με την εκπαιδευτική κοινότητα!

Τώρα ας σκουμπώσουμε μανίκια κι ας πέσουμε με τα μούτρα στην...σχολική χρονιά που έρχεται!!!
Αλήθεια,πώς θα ήταν αν χρησιμοποιούσαμε το One Note στην εκπαιδευτική διαδικασία;;; Από μαθηματικές εξισώσεις και γραφικές παραστάσεις, σε ηχογράφηση της ανάγνωσης που κάνει το παιδί στο σπίτι, σε ηχογραφημένο μήνυμα ανατροφοδότησης  μέχρι συνεργασία ομάδων ή τάξης μέσω της κοινής χρήσης σημειωματαρίου! 
Ωωωω! Να είχε η μέρα τις διπλές ώρες...! Σας το αφήνω όμως εδώ ως τροφή για σκέψη και... δημιουργία!!!Keep teaching beautiful teachers!!!

Αυτά μέχρι νεοτέρας!


Y.Γ.1. Η αρχική έκδοση του αρχείου της Ατζέντας Εκπαιδευτικού 2020-2021 έχει ενημερωθεί με επιπλέον 23 σελίδες! Σύνολο λοιπόν 81 σελίδες. Κατεβάστε την από το μαγαζάκι μου στο Teachers Pay Teachers. (Υπάρχει προσφορά για το πρώτο 24ωρο!) Όσοι έχετε ήδη το αρχείο ξανακατεβάστε την ενημερωμένη έκδοση δωρεάν!


Υ. Γ. 2. Κυκλοφορούν πολλά αξιόλογα ημερολόγια εκπαιδευτικού❤️ και τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να τους αξιοποιήσετε όπως εσείς θέλετε! Αν όμως σας αρέσει η δική μου Ατζέντα και  θέλετε να γλυτώσετε χρόνο, το δικό μου είναι πανέτοιμο στις παραπάνω εκδοχές και έχει  Lifetime  update, δηλαδή δωρεάν ανανέωση κάθε χρόνο. 

Όσοι δεν το έχετε, ακόμη το σκέφτεστε;;;;




Όροι πνευματικής ιδιοκτησίας

Το παρόν αρχείο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του miataximapoiataxi και διατίθεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο miataximapoiataxi.blogspot.com.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική χρήση χωρίς την άδεια του δημιουργού βάση του νόμου  2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93). Επιτρέπεται η ανατύπωση μόνο για ιδιωτική χρήση στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.  Οποιαδήποτε αναφορά στο υλικό πρέπει να αναφέρει την πηγή με υπερσύνδεσμο.

Γραφικά και γραμματοσειρές από flaticon.comaka acid.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου