Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Βουτιά στον πολλαπλασιασμό1 -Στρατηγικές

         Είναι πολύ βασικό στην αρχή οι μαθητές/τριες μας να καταλάβουν τι είναι ο πολλαπλασιασμός. Η παραδοσιακή μέθοδος της απομνημόνευσης της προπαίδειας είναι ένας τρόπος που αποδίδει μεν, με πολύ κόπο στην απομνημόνευση και χωρίς κατανόηση δε.



 Μέσα από τις στρατηγικές του πολλαπλασιασμού και τους διάφορους τρόπους απεικόνισης ενός γινομένου το παιδί εξοικειώνεται περισσότερο με την έννοια του πολλαπλασιασμού. Αναζητώντας υλικό και τρόπους για να το πετύχω βρήκα ένα πολύ καλό βιντεάκι με τις διαφορετικές απεικονίσεις του πολλαπλασιασμού εδώ:



Με βάση αυτό έφτιαξα ένα φύλλο εργασίας το οποίο μπορεί να δουλευτεί περισσότερες από μια φορές αφού η μαθηματική πρόταση μπορεί να είναι διαφορετική κάθε φορά. Οι 3 πρώτοι τρόποι είναι οι συνηθισμένες στρατηγικέ. Οι τρεις τελευταίοι είναι ουσιαστικά η στρατηγική της διάταξης σε ίσες σειρές και ίσες στήλες. Παρακάτω σας προτείνω δυο τρόπους επίλυσης. Ο δεύτερος είναι κατάλληλος αφού εισάγουμε στους μαθητές μας την αντιμεταθετική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού (χωρίς τον ορό φυσικά!)


Για να κατεβάσετε και εκτυπώσετε το αρχείο πατήστε πάνω στην επόμενη εικόνα. Απαιτείται λογαριασμός στο Teacher Pay Teachers. Μπορείτε να κάνετε έναν δωρεάν με τη βοήθεια  του post εδώ. Το αρχείο κατεβαίνει σε μορφή pdf. Εάν δεν μπορέσετε να το ανοίξετε πατήστε "δεξί κλικ", =>"άνοιγμα με..."και επιλέξτε το Adobe Reader.


Ακολουθεί η επόμενη ανάρτηση (ξεχωριστή για λόγους αρχείου) με τα πολλαπλάσια των αριθμών 2-9 σε αφίσες και σε φύλλα εργασίας...





2 σχόλια:

  1. Μαράκι μου υπέροχες οι αναρτήσεις σου!!!Εγώ έχω αρχίσει ήδη να τις χρησιμοποιώ...Έλεγξε λίγο αν μπορείς το σύνδεσμο για τις καρτέλες με τις στρατηγικές του πολλαπλασιασμού γιατί εμένα δε μου τις ανοίγει...Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθώθηκε (έστω και αργά)! Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Σίσσυ!

      Διαγραφή