Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Εβδομαδιαίο πλάνο μαθημάτων για έντυπη και ψηφιακή μορφη

Όσο υλικό και να έχουμε στα αρχεία μας δε φτάνει αν δεν κάνουμε έναν καλό προγραμματισμό, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα έγγραφα και εφαρμογές τη σωστή στιγμή,στο σωστό μάθημα, με το σωστό τρόπο. Έψαχνα καιρό
κάποιο στυλ εβδομαδιαίου προγραμματισμού των μαθημάτων και είδα ενδιαφέρουσες ιδέες. Αυτή που ξεχώρισα ήταν εδώ.
Έτσι, λοιπόν, μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω ένα δισέλιδο εβδομαδιαίο πλάνο για τα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου. Δεν είναι τόσο απαιτητική δουλειά. Είναι κάτι που μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας με βάση τις ανάγκες σας και τη δική σας αισθητική, αρκεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο.

Για όποιον/α ενδιαφέρεται πάντως έχω ανεβάσει και το δικό μου στην ανάρτηση.
Έφτιαξα έξι λιτές τέτοιες φόρμες σύμφωνα με τα διδακτικά αντικείμενα της κάθε τάξης και με δύο διαφορετικές επιλογές στον τρόπο που στήνονται οι μέρες της εβδομάδας και τα διδακτικά αντικείμενα. Τα πρώτα δυο πλάνα εξυπηρετούν τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό στην Α΄ και Β΄ τάξη. Τα επόμενα δύο είναι κατάλληλα για την Γ΄ και Δ΄ τάξη και τα τελευταία είναι για την Ε΄ και Στ΄ τάξη.Μέχρι εδώ είναι απλά τα πράγματα: διαλέγετε τη φόρμα που σας ταιριάζει, την εκτυπώνετε είτε μπρος- πίσω, είτε σε διαφορετικές σελίδες, ώστε να τοποθετούνται ανοιχτές η μια δίπλα στην άλλη στο φάκελο αρχειοθέτησης.

Για να κατεβάσετε το αρχείο πατήστε πάνω στην εικόνα. Απαιτείται λογαριασμός στο Teacher Pay Teachers. Μπορείτε να κάνετε έναν δωρεάν με τη βοήθεια  του post εδώ:




Αυτό, όμως, που με έβαλε σε σκέψεις είναι η ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων που μπορώ να εισάγω στη φόρμα. Εάν τα καταγράφω κάθε φορά στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό σταδιακά θα φτιάξω ένα ψηφιακό αρχείο με ολόκληρη την προγραμματισμένη διδασκαλία της χρονιάς. Κάτι σαν "μπούσουλα" που μπορώ να  εμπλουτίζω και να  προσαρμόζω ανάλογα  κάθε χρονιά. Άλλωστε η ηλεκτρονική μορφή είναι πιο συμμαζεμένη και πιο εύχρηστη σε διορθώσεις!Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τη διαφορά:



 Το πιο ωραίο από όλα είναι ότι σε σύνδεση προβολέα ή διαδραστικού πίνακα  μπορώ να πατώ ένα κλικ (μέσω υπερσυνδέσεων) και να εμφανίζεται η παρουσίαση, το έγγραφο ή η σελίδα που θέλω τη στιγμή που την θέλω και όχι να χάνω πολύτιμο χρόνο αναζητώντας φακέλους, υποφακέλους,  κοκ.
Εάν θελήσετε να βάλετε υπερ-σύνδεσμο επιλέξτε τη λέξη, πατάτε δεξί κλικ πάνω της και πάτε στην επιλογή " Υπερ- σύνδεση". Στο αναδυόμενο παράθυρο επιλέγετε αρχείο από τον Η/Υ σας ή βάζετε τo URL (ηλεκτρονική διεύθυνση).  Προσοχή! Σε περίπτωση που θελήσετε να περάσετε το αρχείο σε ένα στικάκι USB πρέπει να υπάρχει και ο φάκελος με τα αρχεία των υπερ-συνδέσεων!

 Στην ηλεκτρονική έκδοση κάθε φόρμα έχει το δικό της ξεχωριστό αρχείο μαζί με τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα σημειώσεων. Επιλέξτε το αυτοκόλλητο σας, πληκτρολογήστε πάνω του το κείμενο σας, μορφοποιήστε το (αλλαγή μεγέθους γραμμάτων, γραμματοσειράς κ.α.) και αφού το μεταφέρετε πάνω στο αντίστοιχο σημείο του πίνακα, το προσαρμόσετε στο μέγεθος του κελιού που θέλετε. Όταν θελήσετε να το αποθηκεύσετε διαλέξτε από το βασικό μενού:αρχείο> αποθήκευση ως... Έτσι θα κρατήσετε το αρχικό σας αρχείο-πρότυπο για επόμενες εβδομάδες και θα αποθηκεύσετε το νέο έγγραφο που δημιουργήσατε.

Τις φόρμες του εβδομαδιαίου πλάνου μαθημάτων τις έχω αποθηκεύσει και ανεβάσει σε ένα ενιαίο φάκελο στο Teachers Pay Teachers. Διαλέγετε όποια  φόρμα προτιμάτε από τις παρακάτω, την κατεβάζετε και αφού ανοίξετε το αρχείο επιλέγετε το κελί που θέλετε να πληκτρολογήσετε.

#1


#2


#3

#4


#5

#6


Οργανωθείτε! 
Κάντε την καθημερινότητα σας ευκολότερη! 
Θα τα πούμε σύντομα!!!



2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη πρόταση! Βρίσκομαι συνεχώς σε αναζήτηση της καλύτερης οργάνωσης της ύλης. Τον μπούσουλα όπως λες. Για ηλεκτρονική καταγραφή έχω βρει κι αυτό το εργαλείο το οποίο σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να φορτώσεις υπερσυνδέσμους αλλά ακόμα και έτοιμα φύλλα ή παρουσιάσεις και επίσης έχει εφαρμογή για τάμπλετ ή κινητό. Ακόμα είμαι στη φάση που το ψαχνω, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον: https://auth.chalk.com/login

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξένη, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Είδα την εφαρμογή και φαίνεται ενδιαφέρων τρόπος! Μένει να το δοκιμάσω! Όλοι έτσι είμαστε: ανήσυχοι μέχρι να βρούμε ότι μας "πρέπει"!

      Διαγραφή