Χρειάστηκε να περιμένω λιγάκι για την σημερινή ανάρτηση, αλλά άξιζε τον κόπο!
Την εβδομάδα αυτή θυμηθήκαμε το έργο των εκπαιδευτικών και είπαμε τα Χρόνια μας Πολλά λόγω της Παγκόσμιας Μέρας Εκπαιδευτικών. Το εκπαιδευτικό έργο είναι απαιτητικό και οι συνθήκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος δεν μας βοηθούν ιδιαίτερα (κόσμια το λέω!).
Όμως όλα αυτά τα χρόνια (και ειδικά στην Covid εποχή) κάθε ένας από μας κάτι έχει δημιουργήσει, κάτι έχει δημοσιεύσει ως υλικό και το έχει διαθέσει μέσω της δικής του ή κάποιας σχολικής σελίδας. Όλο και πληθαίνουν οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες που γνωρίζω προσωπικά και βρίσκουν το θάρρος να μοιραστούν τη δημιουργικότητα, την όρεξή τους και την αγάπη τους για τη διδασκαλία! Και αυτό είναι μια θετική, υπέροχη εξέλιξη! Γιατί όσοι πιο πολλοί, τόσο πιο πλούσιο το εκ
παιδευτικό μας υλικό!
Όμως, όπως πολλές από τις διαχειρίστριες των σελίδων επισήμαναν: Υπάρχουν αμέτρητες ακόμα ελληνικές σελίδες με αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο! Πολλές από αυτές δεν φαίνονται τόσο κυρίως λόγω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Τι λέτε λοιπόν, να κάνουμε μια μαγκιά για να αναδειχθούν οι σελίδες αυτές;;;💗
Αν ο καθένας προσθέσει τη σελίδα του ή κάποια που χρησιμοποιεί τότε μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια συλλογή απίστευτης χρηστικότητας και αξίας! Είναι κάτι που δεν μπορώ να το κάνω μόνη μου! Χρειάζομαι, λοιπόν, όλους εσάς, τους αγαπημένους μου αναγνώστες! Παρακαλώ να προσέξετε την περίπτωση η επιλογή σας να έχει προστεθεί από κάποιον άλλο. Σε περίπτωση που μια σελίδα έχει υλικό για περισσότερες από μία τάξεις μπορεί να μπει σε περισσότερες από μία στήλες ή στην γενική κατηγορία.
Πάμε να οργανωθούμε !!!
Το εργαλείο για αυτήν τη συλλογή μας θα είναι το Wakelet! Πρόσφατα έφτιαξα ένα και για τούτο το Βlog, θα το βρείτε στη δεξιά πλευρική στήλη.
Το Wakelet για όσους δεν το γνωρίζουν είναι η χαρά του εκπαιδευτικού! Και τι εννοώ: λειτουργεί ως αποθετήριο συνδέσμων από σελίδες, Blogs, κοινωνικά δίκτυα, εικόνες, έγγραφα, δίνει δυνατότητα μορφοποίησης των συλλογών σε λίστες, σε πλακίδια, σε πλέγμα και πρόσφατα (μόλις από 8/10/21, αυτό περίμενα) και σε στήλες!
Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να φτιάξω μια συλλογή εγώ, αλλά να τη μοιραστώ και να δώσω άδεια σε άλλους (συγκεκριμένους ή όχι χρήστες) να προσθέσουν στη συλλογή μου ότι επιθυμούν. Μπορώ να κάνω διαμοιρασμό μέσω πρόσκλησης με email, σύνδεσμο, QR code. Φυσικά έχει πολλές άλλες εφαρμογές LMS και κοινωνικά δίκτυα στα οποία μπορεί να κοινοποιηθεί με ένα μόνο κουμπί. Υπάρχουν, επίσης, και κουμπιά αντιδράσεων για θετική αλληλεπίδραση. Μπορείτε να δείτε βίντεο με οδηγίες εδώ στα αγγλικά (5΄) και εδώ στα ελληνικά (10΄).
Τώρα φανταστείτε ότι έχετε ένα εργαλείο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο για την προσωπική οργάνωση σας ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως ένα απλό και εύχρηστο ανοιχτό λογισμικό για συνεργασία δασκάλου-μαθητών, μαθητών-μαθητών, δασκάλου-σχολείου, δασκάλου-γονιών. Οι δυνατότητες χρήσης είναι δεκάδες και θα αναλύσουμε κάποιες από αυτές σε μελλοντικά άρθρα, για σήμερα, όμως, θέλω να μπείτε και να προσθέσετε μια εκπαιδευτική σελίδα που έχετε, που χρησιμοποιείτε, που αγαπάτε!!! Ας δείξουμε έμπρακτα το ευχαριστώ σε συναδέλφους που μοιράζονται γενναιόδωρα το υλικό τους!
Πώς λειτουργεί:
Πατήστε στον σύνδεσμο εδώ και ακολουθήστε στις οδηγίες της πρώτης στήλης. Ουσιαστικά με την νέα λειτουργία των colums (στηλών) λειτουργεί σαν το γνωστό μας Padlet. Είναι δωρεάν και μπορούμε να φτιάξουμε τέτοιες συλλογές χωρίς περιορισμούς! Απλά επιλέξτε τη σωστή στήλη. Έχω δημιουργήσει μία ανά τάξη, αλλά και μία για γενικού περιεχομένου σελίδες. Η συλλογή αυτή αφορά κυρίως το Δημοτικό, αν όμως θεωρείτε αναγκαίο μπορείτε να προσθέσετε και άλλες στήλες!
Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο που σας έφτιαξα για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι:
Η συλλογή αυτή είναι προσβάσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο
ή μπορείτε να την δείτε άμεσα με σκανάρισμα του παρακάτω QR code
(με μια εκτύπωση από εδώ την έχετε πάντα μαζί σας)😉
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου