Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ολη η Γραμματική σε ένα Lapbook!


Από καιρό έχω αντιληφθεί την έννοια και τη χρησιμότητα ενός lapbook στη διαδικασία της μάθησης, διαβάζοντας κυρίως ξένες σελίδες. Αποφάσισα, λοιπόν, να φτιάξω ένα δικό μου που να περιλαμβάνει τα μέρη του λόγου.  Όσοι ακούτε τον όρο lapbook για πρώτη φορά να σας αναφέρω κάποια βασικά πραγματάκια.
Το lapbook είναι η κατασκευή ενός μεγάλου φακέλου που εκθέτει υλικό και πληροφορίες για ένα θέμα. Ονομάστηκε, έτσι, από την Tammy Daby (αμερικανίδα συγγραφέας), γιατί όταν το ανοίγουν τα παιδιά καταλαμβάνει όλη την αγκαλιά τους. 
Ο τρόπος κατασκευής του διαφέρει και ποικίλει ανάλογα με τα όρια που θέτει ο καθένας μας. Μπορεί να γίνει στον υπολογιστή ή χειροποίητο. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, είναι φθηνότερο και σίγουρα θα είναι μοναδικό! Απλά απαιτείται περισσότερη σκέψη και χρόνος για τον βασικό σχεδιασμό. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα ολοκληρωμένα lapbooks που υπάρχουν στο διαδίκτυο ελεύθερα ή με χρηματικό αντίτιμο, ειδικά όταν είστε αρχάριος στον κόσμο του lapbooking.  Μια μέση λύση είναι η χρήση έτοιμων σχεδίων/προτύπων (templates) που μπορεί να βρει κανείς και με συνδυασμό τους να φτιάξει το δικό του lapbook. Βέβαια, πάντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο και να το προσαρμόσετε στις δικές σας εκπαιδευτικές ανάγκες και στους δικούς σας διδακτικούς στόχους. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος κατασκευής, αρκεί να εξυπηρετεί στην προβολή των πληροφοριών που θέλουμε.


Πηγή φωτογραφιών: Pinterest
Είναι μια υπέροχη και δημιουργική διαδικασία μάθησης, καθώς τα παιδιά συμμετέχουν τα ίδια στην κατασκευή (μέσα από την οποία απολαμβάνουν και την αισθητική αγωγή) και σκέφτονται ή συζητούν ομαδικά για τον τρόπο που οργανώνουν οπτικά τις πληροφορίες τους. Το γεγονός ότι πρέπει να κόψουν, να κολλήσουν και να γράψουν πάνω σε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εμπλοκή τους με το εκάστοτε θέμα και, ως γνωστόν, έτσι μαθαίνουμε ευκολότερα. Ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα, μπορείτε να αφήσετε ελευθερία στη δημιουργία του ή να είστε πιο συγκεκριμένοι στις οδηγίες και στο υλικό που θα δώσετε. Το μισοέτοιμο lapbook (συγκεκριμένα πλαίσια με σχήματα) αποδεικνύεται ένας εύχρηστος οδηγός για τα παιδιά, ώστε να υπάρχουν σαφή όρια στην εργασία τους και να μην υπερβάλλουν στον όγκο των πληροφοριών που εκθέτουν. Προσωπικά θεωρώ καλύτερη μια λύση ανάλογη της ηλικίας, του στόχου και του χρόνου που διαθέτουμε. Επίσης, μπορεί να γίνει το ίδιο εύκολα στο σπίτι ή στο σχολείο. Μια άλλη μορφή του είναι στο τετράδιο του κάθε μαθητή, όπου κολλάμε τα πρότυπα-σχήματα στις σελίδες του τετραδίου. Σίγουρα, όμως, σε ένα μεγάλο φάκελο δείχνει διαφορετικό και πιο ελκυστικό.

Για περισσότερες πληροφορίες  στα ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ και επίσης είναι αρκετά κατατοπιστικά τα παρακάτω βιντεάκια:


Αν το ψάξετε λίγο μπορείτε να βρείτε αμέτρητες ιδέες και τρόπους κατασκευής.  Για να σας προλάβω, κατά την κατασκευή ενός Lapbook  υπάρχουν άπειρες ιδέες για τα σχέδια, την τοποθέτηση, τα χρώματα, τα υλικά, τα διδακτικά αντικείμενα που μπορεί κανείς να επιλέξει. Αν μπούμε στο τρυπάκι, γιατί αυτό έτσι ενώ θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, μπορεί να ολοκληρώσουμε το lapbook στα γεράματα μας! Κάποιες φορές απλά αρκεί να πάρουμε μια απόφαση! Εξαρτάται βέβαια από τον χρόνο και τη διάθεση καθενός! Είναι πάντως αναμφισβήτητα απόλυτα δημιουργικό! Ας εκμεταλλευτούμε τη δημιουργικότητα αυτή για τη μάθηση των παιδιών!!!Κάπου στη δική μου αναζήτηση μου ήρθε η ιδέα να βάλω όλη την ελληνική γραμματική μέσα σε ένα lapbook.  Εντάξει, είναι ίσως υπερβολικό να λέω το "όλη", αλλά βάζοντας όλα τα μέρη του λόγου σε ένα lapbook τα παιδιά έχουν μια πολύ καλή εικόνα όλων των λέξεων που χρησιμοποιουν στην ελληνική, δηλαδή του σκοπού και του τρόπου χρήσης τους. 

Θα σας το παρουσιάζω σε 2 μέρη, δίνοντας οδηγίες, εκτυπώσιμα αρχεία και φωτογραφικό υλικό βήμα- βήμα για να το κατασκευάσετε!

1. Εκτυπώστε δωρεάν το αρχείο που θα βρείτε στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης και το οποίο περιλαμβάνει τα σχέδια και τις πληροφορίες: τους κύκλους για τα άρθρα, τα τετράγωνα για τα επίθετα, το λουλούδι των ουσιαστικών, τον πίνακα με τα κλιτά και τα άκλιτα μέρη του λόγου συνολικά, το πλαίσιο των ρημάτων, των μετοχών, τον δίσκο των αντωνυμιών, το παράθυρο με τα τα επιρρήματα, το βιβλιαράκι με τους συνδέσμους,το φάκελο με τα επιφωνήματα, το παζλ με τις προθέσεις,καθώς επίσης και το εξώφυλλο μας.Εκτυπώστε τα λευκά για να τα χρωματίσουν/διακοσμήσουν ή σε χρωματιστές κόλλες. Στο αρχείο γράφω το χρώμα που τα εκτύπωσα εγώ και είχε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.


.


2. Πρέπει να ετοιμάσουμε τους φακέλους που θα το αποτελούν. Βρήκα φακέλους αρχειοθέτησης από ανακυκλώσιμο υλικό σε απλό ορθογώνιο σχήμα. Για να μη φαίνονται οι εκτυπωμένες τους γραμμές, τους έβαλα όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και τους κόλλησα μεταξύ τους. 3. Συνθέστε πρώτα τους κύκλους του άρθρου. Αφού κάνετε τις πλάγιες εγκοπές στους δυο μικρούς κύκλους μόνο, βάλτε κόλλα και τοποθετήστε τον ένα πάνω στον άλλο, όπως δείχνουν οι εικόνες.4. Αφού κόψετε τα δυο πλαίσια των επιθέτων περιμετρικά, χρησιμοποιήστε κοπίδι για τις εσωτερικές εγκοπές του ενός πλαισίου με τις διακεκομμένες γραμμές. Αν θέλουμε να το επεκτείνουμε μπορούμε να κόψουμε και το δεύτερο πλαίσιο εσωτερικά και σε κάθε τριγωνάκι που προκύπτει, τα παιδιά να γράψουν ένα παράδειγμα.5. Ακολουθεί το λουλούδι των ουσιαστικών με την ίδια διαδικασία: κόψτε το περίγραμμα και κάντε εγκοπές μόνο στο πάνω λουλούδι, ώστε να διπλώνουν τα φύλλα. Τοποθετείστε το ένα πάνω στο άλλο και κολλήστε.
6. Για τον συνολικό πίνακα των κλιτών και άκλιτων κόβετε περιμετρικά τα τέσσερα κομμάτια, τοποθετείτε τα παραδείγματα (μπλε πλαίσιο στη φωτογραφία) κάτω και από πάνω βάζετε το πλαίσιο με όλα τα μέρη του λόγου (εδώ λευκό). Τέλος, κολλήστε και τα δυο πλαίσια (εδώ είναι κόκκινα), όπως φαίνεται στη φωτογραφία.7. Στο πρώτο αρχείο περιλαμβάνεται και το εξώφυλλο του Lapbook. Το κολλάτε από έξω, ώστε να φαίνεται όταν είναι κλειστό.Μ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε να φτιάξουμε το μισό lapbook. To υπόλοιπο μισό θα ολοκληρωθεί σύντομα με την επόμενη ανάρτηση. Τότε  θα πάρει τη συνολική του μορφή, όπως στο παρακάτω βίντεο. Δείξτε κατανόηση για το μοντάζ!

Ως την επόμενη φορά θυμηθείτε:

      Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να φτιάξεις ένα δικό σου Lapbook. Φτάνει μέχρι τα όρια που εσύ θέτεις!


Για να δείτε το δεύτερο μέρος : Όλη η γραμματική σε ένα Lapbook (2)


22 σχόλια:

 1. Καταπληκτική δουλειά! Σε παρακολουθώ από την πρώτη σου ανάρτηση. Κάνεις υπέροχα πράγματα. Αλλά το Lapbook με μάγεψε...Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα, μου έλυσες τα χέρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγχαρητήρια!!! Έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά!!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kαταπληκτική δουλειά μπράβο σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταπληκτική δουλειά μπράβο σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχαρητήρια!!Πολύ ωραία ιδέα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σας ευχαριστώ πάααρα πολύ όλους για τα όμορφα μηνύματά σας! Τα δημοσιεύω με αρκετή καθυστέρηση καθώς αγνοούσα κάποιες σχετικές ρυθμίσεις(!). Όσο ζούμε μαθαίνουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν υπάρχει!!!!!!!! Συγχαρητήρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Υπέροχο!!! Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες γενναιόδωρα τη δουλειά σου μαζί μας!! Καλή συνέχεια και καλή σχολική χρονιά!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υπέροχη δουλειά!!!!Μπράβο και σε ευχαριστούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Έξυπνο,εμπνευσμένο και πολύ χρήσιμο!Εντυπωσιάστηκα όταν το είδα. Το έκανα για τους μαθητές μου. Ξετρελάθηκαν!Σε ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εξαιρετική δουλειά! Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ!!! Μπράβο σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ. Σήμερα το τελειώσαμε με τα παιδιά και είναι ενθουσιασμένα. Συγχαρητήρια για τις όμορφες δουλειές σου.
  Μπράβο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ ενθουσιάζομαι με τα μηνύματά σας! Πόσο χαίρομαι που τους αρεσε!!!Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σας!

   Διαγραφή