Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Όλη η Γραμματική σε ένα Lapbook (2)


Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε φτάσει μέχρι στα μισά του lapbook της γραμματικής. Ήρθε η ώρα να το τελειώσουμε. Τα αρχεία προς εκτύπωση θα τα βρείτε μετά το τέλος των οδηγιών. Ξεκινάμε;;;;;; Πάμε, λοιπόν, στα ρήματα!8. Για το κομμάτι των ρημάτων απαιτούνται τα δυο ορθογώνια τμήματα που φαίνονται στη φωτογραφία. Το λευκό τοποθετείται κάτω και το κόκκινο ενώνεται με λίγη κόλλα στην αριστερή στήλη. Η θεωρία των ρημάτων είναι τόση πολλή που θα μπορούσε να γίνει ένα  lapbook μόνη της, αλλά, επειδή κάπου πρέπει να θέσω όριο στις πληροφορίες λόγω έκτασης, προτίμησα να αναφέρω τα πιο βασικά και απαραίτητα που πρέπει να ξέρει κάθε μαθητής/τρια. 

9. Για τις μετοχές, στο πλαίσιο που τοποθετείται από κάτω, κόβετε μόνο περιμετρικά και βάζετε κόλλα στο σημείο που υποδεικνύεται. Στο πλαίσιο που τοποθετείται από πάνω, κόβετε περιμετρικά αλλά και στην εσωτερική συμπαγή γραμμή. Διπλώστε πάνω στη διακεκομμένη γραμμή.

10. Ήρθε και η ώρα για το αγαπημένο μου! Ο δίσκος των Αντωνυμιών. Έδεσαν πραγματικά πάρα πολύ οι οκτώ κατηγορίες με τα τεταρτημόρια του κύκλου! Αφού κόψετε περιμετρικά τους κύκλους ακολουθήστε βήμα βήμα τις φωτογραφίες. Κολλήστε τους δυο κύκλους μεταξύ τους και διπλώστε τους πάνω στη διακεκομμένη γραμμή. Έπειτα φτιάξτε την τσέπη διπλώνοντας τον (πράσινο στην φωτογραφία) κύκλο και κολλήστε τον όπου υπάρχει η σχετική οδηγία.


11. Για τα επιρρήματα είχα κάποιους ενδοιασμούς, έχω να σας πω. Κι αυτό, γιατί εκτός από αυτά που απαντούν στις τέσσερις βασικές ερωτήσεις, υπάρχουν και τα προτασιακά ή βεβαιωτικά επιρρήματα(ναι, όχι, μάλιστα, βέβαια... κτλ). Τελικά επέλεξα να τα παραλείψω σκόπιμα. Αν θεωρήσετε καλό να προστεθούν, καλό θα είναι να τα αναφέρετε στους μαθητές/τριες σας και να τα συμπληρώσουν στο εσωτερικό τετραγωνάκι. Η διαδικασία κατασκευής είναι εύκολη και οι φωτογραφίες σας κατατοπίζουν πλήρως. Όμως προσοχή! Όταν θα κολλήσετε τους δυο "σταυρούς" τον ένα πάνω στον άλλο, δείτε πρώτα η κάθε ερώτηση να έχει τα σωστά επιρρήματα από πίσω.  Για να στερεώσω κλειστές τις τέσσερις πλευρές  έβαλα λίγο "μπλου τακ" και έτσι ανοιγοκλείνει εύκολα!12. Στους συνδέσμους φτιάχνουμε ένα βιβλιαράκι αποτελούμενο από μικρές σελίδες που είναι κομμένες στη μέση. Στο ένα μέρος αναγράφονται οι παρατακτικοί σύνδεσμοι και στο άλλο οι υποτακτικοί. Σαν επέκταση, μπορείτε να βάλετε στα παιδιά να γράψουν ένα παράδειγμα στο πίσω μέρος της κάθε σελιδούλας. Καλύτερα συρράψτε τις σελίδες και το εξώφυλλο (κόκκινο εδώ) μεταξύ τους για μεγαλύτερη σταθερότητα. Έπειτα συρράψτε και όλο το βιβλιαράκι στο φάκελο μας!


12. Προτελευταίος σταθμός οι προθέσεις...  Αφού, λοιπόν, οι προθέσεις δε μπορούν να σταθούν μόνες τους στο λόγο και είναι ένα κομμάτι που πάντα ενώνεται με κάποια άλλη λέξη, χρησιμοποίησα εντελώς συμβολικά τα κομμάτια του παζλ. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είτε ως παζλ και να το συναρμολογήσουν είτε ως καρτελίτσες για να διαβάζουν τις προθέσεις. Τη σελίδα με τα κομμάτια του παζλ καλύτερα εκτυπώστε την σε χαρτονάκι για μεγαλύτερη αντοχή. Ίσως... θέλει προσοχή στο κόψιμό, άλλα είναι και αυτή μια εξάσκηση για τα παιδιά! Έκλεισα την τσέπη με λίγο "μπλου τακ".

13. Θα τελειώσουμε το Lapbook με τη ψηλή τσέπη των επιφωνημάτων. Κόψτε, διπλώστε, κολλήστε και είναι έτοιμο! Για να μπαίνει ευκολότερα μέσα στην τσέπη το λευκό πλαίσιο της φωτογραφίας, μπορείτε να το εκτυπώσετε και αυτό σε χαρτονάκι.
     Αν κάποιος από εσάς είναι αρκετά παρατηρητικός θα δει κάποιες μικρές διαφορές ανάμεσα στις φωτογραφίες, στο βίντεο και στα έγγραφα που κατεβάζετε. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο το δουλεύεις βρίσκεις κενά που πρέπει να καλύψεις ή ιδέες που αξίζουν να προστεθούν. Άλλη μια εβδομάδα να κάτσω να το δουλέψω, είμαι σίγουρη ότι θα βάλω κι άλλα πραγματάκια! Είπαμε και την προηγούμενη φορά, δεν υπάρχει σωστός τρόπος για την κατασκευή ενός lapbook. Αφήστε τη δημιουργικότητα σας ελεύθερη! Το κεφάλαιο "LapBook" δεν έχει κλείσει για μένα...Σε μια μελλοντική ανάρτηση θα ξανασυναντηθούμε!

Εδώ κατεβάζετε ολοκληρωμένα τα αρχεία που χρειάζεστε για το πρώτο και  το δεύτερο μέρος. Πατήστε πάνω στην εικόνα  για να τα κατεβάσετε από το Teacher Pay Teachers ΔΩΡΕΑΝ.Σας ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά μηνύματα σας! Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ανταπόκριση στη δουλειά σου γιατί σου δίνει τεράστιο κίνητρο!  Ως την άλλη φορά να θυμάστε: 

Εμπνευστείτε από τους μαθητές σας και δημιουργήστε με βάση τις ανάγκες τους!

Θα τα πούμε σύντομα!

21 σχόλια:

 1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!
  ΩΣΤΟΣΟ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση...Τα ρήματα υπάρχουν στο δεύτερο μέρος προς εκτύπωση!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος18/8/17, 11:23 π.μ.

  τελειο!! αλλά πως θα μπορουσα να κατεβασω ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σας άρεσε!Διατίθεται δωρεάν στη σελίδα Teachers Pay Teachers. Μπορείτε να κάνετε δωρεάν λογαριασμό και να το κατεβάσετε ακολουθώντας τις οδηγίες της παρακάτω ανάρτησης
   https://miataximapoiataxi.blogspot.gr/2017/02/o-teachers-pay-teachers.html

   Διαγραφή
 3. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου! Είναι εξαιρετική, ΜΠΡΑΒΟ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ!Χαίρομαι που διαβάζω τα σχόλια σας!!!

   Διαγραφή
 4. Καταπληκτικό!Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχαρητήρια!!!!! πραγματικά καταπληκτική δουλειά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος24/10/17, 11:16 π.μ.

  Μπράβο εξαιρετικό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν έχω λόγια. Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ! Νιώθω πολύ όμορφα διαβάζοντας τα σχόλια σας!

   Διαγραφή
 8. Μπράβο! Όμορφη δουλειά με πολύ υπομονή και μεράκι! Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ κι εγώ πολύ για τα σχόλια σας!

   Διαγραφή
 9. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε που το παρέχεις τόσο απλόχερα! Μπράβο σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συγχαρητήρια Μαρία!

  Έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά και φαίνεται ότι έχει αφιερώσει άφθονο χρόνο να την ετοιμάσεις! Μεγάλο μπράβο για την υπομονή σου, το γούστο σου και κυρίως για το ότι μοιράζεσαι τον κόπο σου μαζί μας!Είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε υλικό στον κλάδο μας γιατί το διδακτικό έργο είναι ήδη πολύ απαιτητικό και χρονοβόρο οπότε οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμη!! Συνέχισε να δίνεις το καλό παράδειγμα σε όλους μας!

  Καλή συνέχεια και καλές δημιουργίες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μετά απο μια απαιτητική μέρα, το μήνυμά σου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!Αν Όλοι μας φτιάξουμε από λίγο, τότε θα έχουμε πολλα χρήσιμα για τις διδασκαλίες μας! Πάρα τον ελάχιστο χρόνο μου πια, θα συνεχίσω να προσπαθώ για το καλύτερο.Σε Ευχαριστώ πολυυυυ!

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος13/8/18, 12:59 π.μ.

  Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σου!!! Ευχαριστούμε που απλόχερα μας τη δωρίζεις!! Τυχεροί οι μαθητές σου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή